Dominicaanse Republiek
Klimaat en Landschap
De Dominicaanse Republiek vormt samen met Haïti het eiland Hispaniola (klein Spanje). Het wordt omgeven door een aantal kleine eilanden die samen de grote Antillen vormen. Het ligt in het Caribische gebied. Bij het Caribische gebied hoort een gematigd tropisch klimaat. Gelukkig staat er wel altijd een sterke wind die zorgt voor een aangename gevoelstemperatuur. Het hele jaar door schijnt de zon en de temperatuur kan dagelijks oplopen tot 35 graden. Jaarlijks kent het eiland een periode van orkanen. Deze periode loopt van begin september tot eind oktober.
Geschiedenis
Oorspronkelijk werd de Dominicaanse Republiek bewoond door indianenstammen, de Taino’s. Deze voeren via de zeestromen vanuit Guyana en vestigden zich op de eilanden. Uiteindelijk is in 1492 de Dominicaanse Republiek door Columbus ontdekt. Hij was op zoek naar goud. De indianen werden aan het werk gezet in de mijnen. De indianen overleefden dit zware werk vaak niet, zij stierven heel snel uit. Voor het zware werk werden daarom slaven geïmporteerd uit Afrika. Later kwamen er ook Chinese handelaars wonen en vestigden zich ook inwoners van andere eilanden zich op de Dominicaanse Republiek. Er vond door de eeuwen heen een vermenging plaats van al die verschillende bevolkingsgroepen. De Spanjaarden bleven tot 1844 de grote overheersers van het land. In de jaren 60 vluchten veel Dominicanen naar New York. Hier is een aparte wijk ontstaan met alleen maar Dominicanen. Zij geven veel geld aan hun familie die nog in de Dominicaanse Republiek woont. Helaas zijn bij de aanslagen op 11 september 2001 in New York veel Dominicanen omgekomen. Dit betekent dan ook meer armoede voor de Dominicaanse familieleden.
Politiek en Economie
Suiker is een belangrijk exportproduct voor de Dominicaanse Republiek. Toch is dit de laatste jaren wel minder geworden doordat men niet meer zo geïnteresseerd is in rietsuiker. De kunstmatige suikers in bijvoorbeeld frisdranken zijn veel goedkoper. Helaas heeft het land maar weinig andere producten op de wereldmarkt aan te bieden. Er zijn wel wat tabak- en koffieplantages, maar niet genoeg om een heel land te voorzien. De industrie was eerder ook succesvol in de Dominicaanse Republiek. Er vestigden zich een aantal westerse fabrikanten (o.a. van spijkerbroeken) in de Dominicaanse Republiek. Hier werkten een hoop Dominicanen. Maar Aziatische werknemers bleken toch goedkoper te zijn. Vandaar dat vele fabrieken in de Dominicaanse Republiek weer op werden geheven. Op dit moment is toerisme de grootste inkomstenbron voor het land.
Doordat er weinig mensen zijn die kans hebben op vast werk is het aantal mensen wat onder de armoedegrens leeft 25%.
Mensen
De rooms-katholieke kerk is de oorspronkelijke godsdienst van de Dominicaanse Republiek. Op dit moment is er een vrijheid van godsdienst in het land. 90% van de bevolking is katholiek. Dit komt nog vanuit de Spaanse onderdrukking. Men dwong de inwoners tot katholiek geloof in ruil voor hulp en steun van de missie. Een kleine minderheid behoort tot de protestantse kerken. In de 19e eeuw kwamen de eerste protestantse zendelingen uit de USA. Vooral in de krottenwijken zijn evangelische gemeentes te vinden. Overige geloven in de Dominicaanse Republiek zijn: De Islam, het Jodendom en het Boeddhisme. Aan de grens met Haïti wordt verder nog aan Voodoo gedaan. Het wordt door de rest van de bevolking gezien als hekserij en het is officieel verboden.
Analfabetisme is een groot probleem in de Dominicaanse Republiek. In 1930 kon 75% van de bevolking niet lezen of schrijven. Mede doordat het staatsonderwijs voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 14 jaar nu verplicht is, is dit percentage gedaald naar 15%. Het onderwijssysteem bestaat uit de kleuterschool, basisschool en voortgezet onderwijs. Het land heeft drie universiteiten verspreid over verschillende steden. Slechts 35% van alle kind
De bevolking is vooral geconcentreerd in en rond de hoofdstad Santo Domingo en in de Cibao-vallei. In de hoofdstad woont op slechts 3% van de totale oppervlakte 36% van de bevolking. Er is een grote trek naar de steden: 62% van de bevolking woont in steden. Er is een aanzienlijke emigratie van vooral goed opgeleide Dominicanen naar de Verenigde Staten en Venezuela (ca. 20 000 per jaar). Tienduizenden Haitianen verblijven als politiek vluchteling of als gastarbeider, de meesten illegaal of niet-erkend, in de Dominicaanse Republiek. Naar schatting bestaat de bevolking voor 73% uit kleurlingen, voor 16% uit blanken en voor 11% uit zwarten. Net als in veel Caribische eilanden geldt hier ook de mythe van de huidskleur: hoe blanker hoe beter. Mannen en vrouwen zijn trots op hun “blanke” huid en kijken neer op de Haitianen. Zij wonen veelal gescheiden van de Dominicanen in “Bateys”: krottenwijken aan de randen van suikerrietvelden, waar zij tegen minimale inkomsten zwaar werk moeten doen. De jaarlijkse bevolkingstoename bedraagt 1,6%. Meer dan de helft van de bevolking is jonger dan 20 jaar. De levensverwachting bij geboorte bedraagt 65.5 jaar voor mannen, 69.1 jaar voor vrouwen. In de late jaren negentig werd het wegtrekken van jonge vrouwen naar Spanje en Frankrijk om daar geld te verdienen voor hun gezin en familie een probleem; op het platteland zijn dorpen waar vrijwel geen jonge vrouwen meer zijn.
Eten en Drinken
Het land kent allerlei heerlijke gerechten die in de loop van de eeuwen ontstaan zijn uit de kookgewoontes van de Taino’s, de Spanjaarden en de Afrikaanse slaven. Deze creoolse keuken bestaat voornamelijk uit rijstgerechten in combinatie met vlees, kip en vooral vis. De groentes die veel gegeten worden zijn: salade, wortel, witte kool en tomaat. Daarnaast is er ook veel fruit te krijgen. Hier worden ook vaak vele vruchtensappen van gemaakt. De Dominicanen zijn dol op zoetigheid. De koffie is vaak mierzoet!
De Dominicaanse Republiek, in het hart van het Caribisch gebied.
Het wapen van de Dominicaanse Republiek
Het wapen van de Dominicaanse Republiek toont een schild tussen een olijftak (links), een palmtak (rechts) en twee linten. Op het bovenste lint staat het nationale motto Dios, Patria, Libertad (“God, Vaderland, Vrijheid”), op het onderste de officiele naam van de Dominicaanse Republiek in het Spaans. Het schild is door middel van een wit kruis verdeeld in vier kwartieren: de vlakken linksboven en rechtsonder zijn blauw, de andere twee rood. De vlag van de Dominicaanse Republiek heeft ook een dergelijke kleurencombinatie. In het centrum van het schild staan een kruis en een Bijbel afgebeeld; de Bijbel ligt geopend op de bladzijde waar het Evangelie volgens Johannes, 8:32, staat. De tekst hier luidt Y la verdad os hare libres (“En de waarheid zal u bevrijden”). De Bijbel en het kruis worden aan elke kant geflankeerd door drie speren, waarvan er twee de nationale vlag dragen. Het wapen staat in het midden van de vlag van de Dominicaanse Republiek.
Het wapen van de Dominicaanse Republiek.
Opmerkelijk:
Het wapen van de Dominicaanse Republiek is het enige wapen ter wereld waarop de Bijbel is afgebeeld.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.